Optimale oplossingen voor een ziekenhuis van de 21ste eeuw

Het Delta Ziekenhuis, op een van de drukste kruispunten van Brussel, groepeert de ziekenhuisactiviteiten van het Edith Cavell Ziekenhuis en van het Medisch Centrum Park Leopold. Het gebouw van 100.000 m² telt 545 bedden en acht verdiepingen, waarvan er zich twee onder de grond bevinden. ENGIE Axima staat in voor de HVAC-installatie.

Ultramodern ziekenhuiscentrum

Dit ultramoderne ziekenhuiscentrum is uitgerust met de recentste technologie op het vlak van geneeskunde, waaronder medische beeldvorming, nucleaire geneeskunde, dialysedienst en spoedgeneeskunde. Met 34 operatiezalen beschikt het ziekenhuis over een van de grootste operatiekwartieren van Brussel.

Als herstel-, rust- en gezondheidsoord is Delta tevens uitgerust met een kinderdagverblijf, een bedrijfsrestaurant en verschillende handelszaken.

De rol van ENGIE Axima

Om te voldoen aan de behoeften van deze klant en een efficiënte energieverbruik te kunnen garanderen, werd er nauw samengewerkt tussen de verschillende dochterondernemingen van ENGIE: ENGIE Fabricom, ENGIE Cofely en ENGIE Axima. Samen hebben we slimme en duurzame energieoplossingen voor dit ziekenhuis kunnen ontwerpen.

ENGIE Axima zorgde voor de volledige HVAC voorzieningen alsook voor de cleanroomtechnologie in dit nieuwe ziekenhuis.

Verwarmingsinstallatie:

  • gascondensketels – 3 boilers – Ptot: 7.000kW
  • een geothermische warmtepomp – 400kW
  • twee permanente warmtepompen -2 x 100kW

Koelingsinstallatie:

  • 5 koelmachines en koeltorens – Ptot: 6.300kW
  • freechilling – 1000 kW (geothermisch)
  • permanente PAC – 2 x 100kW

Sanitair warm water – 100m² zonnepanelen

100 CTA totale stroom: +/- 850.000 m³/h