ENGIE staat in voor alle technieken in AZ Sint-Maarten

Sinds september 2018 worden patiënten verzorgd in het nieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten. Een nieuwbouwcomplex dat als voorbeeld en inspiratie kan dienen op vlak van concept en technieken. Van bij de aanbesteding hebben ENGIE Axima en ENGIE Fabricom hun middelen en knowhow gebundeld om dit project als partners te realiseren. Samen stonden de twee bedrijven van de ENGIE-groep in voor een groot deel van de technische voorzieningen in het nieuwe ziekenhuis.

Samenwerking in synergie

Het grote voordeel voor de opdrachtgever was dat er slechts één aanspreekpunt verantwoordelijk was voor de totaliteit. Voor ons liet deze manier van werken heel wat synergie toe, van bij het uittekenen van de plannen. Alle tekenaars van ENGIE Axima en ENGIE Fabricom die bij het proces betrokken werden, werkten samen op hetzelfde Revit-platform. Het was bovendien de eerste keer dat we BIM (Building Information Modeling) met Revit op zo’n ruime schaal konden inzetten. We maakten daarbij gebruik van 3D voor alle aspecten van de bouw en de inrichting.

In bepaalde fasen van het project werkten er meer dan 250 ENGIE-medewerkers samen om zo hun vaardigheden en knowhow te verenigen. Een succesvolle samenwerking die de kracht van de synergieën binnen de groep illustreert.

Een speerpuntproject op technisch vlak

Vanuit technisch oogpunt vereist de medische sector een heel bijzondere aandacht. Een defect of een gebrekkige werking van de ventilatie, de verwarming of de elektriciteit in een ziekenhuis kunnen immers rampzalige gevolgen hebben. De aandacht voor noodvoorzieningen, de strikte hygiënenormen en de veelheid aan patiëntenkamers die gekoeld en verwarmd moeten worden, maken dat dit een project is dat niet iedereen in de vingers heeft.

De rol van ENGIE Axima

AZ Sint-Maarten is een complex van 7 verdiepingen met een totale vloeroppervlakte van meer dan 100 000 m². Er kunnen 750 patiënten verblijven. Alle technieken, gaande van bevoorrading met medische gassen over verwarming en koeling tot elektriciteitsvoorziening lagen volledig in handen van ENGIE. ENGIE Axima tekende voor de coördinatie van het geheel en de projectdirectie.

  • Bijna 100 km aan stalen buizen voor koeling en verwarming aangelegd
  • 115 luchtgroepen – 1 miljoen kubieke meter lucht per uur
  • 6 MW koelvermogen
  • 5MW verwarming
  • 2 WKK’s op biomassa of geothermie, met een gezamenlijke capaciteit van 800 kW
  • Voor de opvang van regenwater plaatsten we een tank van 600 m³
  • Cleanroom technologie