Om zijn electriciteitsverbruik en dus zijn ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken, deed de Proxy Delhaize van Rhisnes beroep op de expertise van ENGIE Axima om verschillende oplossingen te implementeren  om de energie-efficiëntie van de winkel te optimaliseren.

ENGIE Axima ontwikkelt voor de detailhandel en supermarkten op maat gemaakte energie-efficiënte oplossingen en milieuvriendelijke methoden voor de bewaring van voedingsproducten. Koude productiesystemen in een supermarkt zijn goed voor bijna 70% van het totale energieverbruik. De energie-efficiëntie van dit type installatie en het optimale beheer van het totale verbruik is daarom een ​​prioriteit voor de retailsector.

In de Proxy Delhaize van Rhisnes heeft ENGIE Axima o.a. een koude productiesysteem ontwikkeld en geïnstalleerd dat een ‘zero carbon’ koelmiddel gebruikt, NH3, ook wel ammoniak genoemd. Een primeur in België voor de lokale handel!

Dit 100% natuurlijke koelmiddel stoot in geval van een lek in de atmosfeer geen gram CO₂ eq. uit en biedt ook een zeer goede thermische uitwisselingscoëfficiënt. Een dergelijk systeem maakt het mogelijk om het elektriciteitsverbruik met gemiddeld 30% te verminderen, wat overeenkomt met 100 ton vermeden CO₂ per jaar.

Dit project past perfect in de ambitie van ENGIE om zijn klanten de zero carbon transitie ‘as a service’ aan te bieden door innovatieve en geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen om hun verbruik te doen dalen. Supermarkten, vooral koude productiesystemen, zijn energie-intensief.

Hiermee wenst Proxy Delhaize  van Rhisnes, in combinatie met de expertise van ENGIE, zijn CO2-voetafdruk aanzienlijk te verkleinen en de energie-efficiëntie van deze winkel te verbeteren.

De retailsector heeft een belangrijke rol te spelen in de energietransitie en in de strijd tegen de klimaatopwarming. Dit is dus zeker een stap in de goede richting!