Onze expertise in de realisatie van installaties voor kritische koelprocessen maakt dat ENGIE Axima al decennia een vaste partner is van het Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) voor de engineering, bouw, opstart, exploitatie en onderhoud van klimatisatiesystemen voor het Guyana Space Center. Het vertrouwen in onze expertise werd andermaal bevestigd bij de ondertekening van het contract voor de bouw van de grondinstallaties voor de nieuwe Ariane 6-raket.

Onze dochteronderneming Société Kouroucienne de Froid (SKF) is momenteel verantwoordelijk voor de exploitatie en het onderhoud van de ELA3-, ELV- en ELS-zones, de Vega en Soyuz lanceergebieden, het nieuwe FCUBE-gebouw, de S5 EPCU’s. We doen daarvoor ook een beroep op een groot netwerk van lokale partners waarmee we langdurige relaties onderhouden.

IJswaterproductie-installatie

ENGIE Axima was in 2016, als eerste Belgische bedrijf, aanwezig op de gigantische werf van het lanceerplatform in Kourou, Frans-Guyana. Het is daar dat eind 2020 een nieuw type raket wordt gelanceerd. Daarbij zal een stuwkracht ontwikkeld worden die te vergelijken is met de kracht van meer dan 10 Airbus A380 toestellen. Het is onze opdracht om het lanceergebied af te koelen. Onze teams installeren daartoe een ijswaterproductie-installatie die bestaat uit 3 koeleenheden met een capaciteit van 1 MW.

Cleanroomtechnologie

In de voorbereiding hebben we een buizenstelsel van 12 km lang aan elkaar gelast. Die hebben we ook nodig voor de airconditioninginstallaties die we installeren in de hal waar de raket wordt gemonteerd. Dit is niets meer of minder dan een gigantische cleanroom waar de luchtkwaliteit van groot belang is. Ook de montage van de lucht- en hydraulische netwerken in het lanceergebied en de airconditioning van een tiental andere gebouwen werd aan ons toevertrouwd. Ze worden onder meer uitgerust met luchtbehandelingsunits en ventilatorconvectoren.