ULO-bewaring van land- en tuinbouwgewassen gebeurt in luchtdichte koelcellen bij een zeer laag zuurstofgehalte, in combinatie met een verhoogd CO2-gehalte. Het laat toe dat de gewassen zoals bijvoorbeeld appels, peren en bloembollen zeer lang bewaard kunnen worden zonder kwaliteitsverlies.

Vers het hele jaar door

Na de pluk blijven appels en peren doorgaans een week vers. Door de gewassen zorgvuldig te koelen, wordt die levensduur hooguit twee maanden verlengd. Maar aangezien de consument het hele jaar door vers fruit wil kopen, moesten we zoeken naar andere bewaarmethodes.

Via Controlled Atmosphere (CA) en ULO (Ultra low oxygen) creëren we optimale condities in de koelcel zodat het fruit als het waren in slaap wordt gewiegd.

We wiegen de gewassen in slaap via CA en ULO

Door het zuurstofpeil te reduceren en het stikstofgehalte te doen toenemen, vertraagt de ademhaling van de verse gewassen. Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken, wordt de luchtvochtigheid ondertussen opgedreven tot 95%. Het gehele proces zorgt ervoor dat de ademhaling van het fruit vertraagd wordt.

Via een meet- en regelkast worden systematische monsters van de cellucht genomen en worden de parameters zo nodig bijgesteld. Is de zuurstofwaarde te laag, dan slaat een beluchtingsventilator aan. Is ze te hoog, dan wordt stikstof de cel in gespoten met een stikstofgenerator. Is het stikstofgehalte te hoog, dan wordt de CO2-scrubber geactiveerd die de lucht in de koelcel van CO2 ontdoet.

We houden gewassen in kunstmatige coma via Dynamic Controlled Atmosphere (DCA)

Dankzij Dynamic Controlled Atmosphere (DCA) is fruit nog langer te bewaren, zonder dat er een chemische stof aan te pas komt. Dat kan door de continue meting van onder meer zuurstof- en CO2-waarden. Zuurstofpercentages lager dan 1% zijn bij DCA geen uitzondering.

Ook de monitoring van alcohol als indicator voor aanstaande fermentatie (gisting) is een aanwijzing om de omstandigheden in de luchtvrije cellen bij te sturen. Omdat appels en peren in coma minder warmte produceren dan in slaap kan u op deze manier ongeveer 20% in koelkosten besparen.