Draait uw koel- of vriesinstallatie nog op een synthetisch koudemiddel?

Dan moet u dringend actie ondernemen. De Europese Commissie heeft immers maatregelen genomen om het gebruik van synthetische koudemiddelen af te bouwen en uiteindelijk te verbieden. Er komen ook meer controles om het aantal lekkages van koel- en vriesinstallaties met een F-gas te reduceren.

Verschillende producenten zijn in 2018 al gestopt met de productie van bepaalde gassen die de EC wil afbouwen. Het is bijgevolg hoogtijd om na te gaan of uw installatie moet aangepast worden aan de nieuwe reglementering.

Voordelen bij de overschakeling op natuurlijke koudemiddelen

Uw productieproces hoeft helemaal geen gevaar te lopen door deze maatregelen. Er zijn immers voldoende natuurlijke alternatieven voor synthetisch koudemiddelen zoals: CO2, propaan en ammoniak.

Het uitfaseren van synthetische koudemiddelen kan bovendien aanzienlijke voordelen hebben voor uw bedrijf.

  1. Aantrekkelijke prijzen – een dalende prijs voor nieuwe apparatuur en een aanzienlijk lagere afvulprijs.
  2. High energy performance – de prestatie van een ammoniakinstallatie kan tot 40% energiebesparing opleveren in vergelijking met de huidige systemen op HFK’s.
  3. Minder uitgaven en minder risico – In tegenstelling tot de gefluoreerde gassen, zijn natuurlijke koudemiddelen niet onderworpen aan periodieke inspecties, etikettering en monitoring (met uitzondering van HFK-/HFO-mixen). Geen risico op schaarste of volatiliteit van de prijzen.
  4. Investeringsrendement – Over het algemeen zullen de verbetering van de energie-efficiëntie, de lagere kosten van de vloeistof, het onderhoud en de regelgevende verplichtingen de initiële investeringskosten snel kunnen dekken.
  5. Positieve impact op het milieu – Gefluoreerde gassen hebben een enorme impact op ons milieu met een broeikaseffect dat 2.000 keer groter is dan bij CO2.