De landbouwsector was tot voor kort afhankelijk van de buitenlucht om gewassen te drogen en koelen. Bovendien was kwaliteitsverlies tijdens de wintermaanden een realiteit. ENGIE Axima Refrigeration heeft een methode ontwikkeld waarmee de weersomstandigheden er niet langer toe doen. De kwaliteit van uien en knollen blijft daarbij optimaal terwijl uw energiefactuur plots een flink stuk daalt.

Zodra uien gerooid zijn, moeten ze gedroogd worden. Klassiek gebeurt dat met buitenlucht al is dat een zeer inefficiënte methode.

Drogen met buitenlucht: een risicovolle onderneming

De buitenlucht voldoet immers vrijwel nooit volledig aan de eisen om de kwaliteit van de gewassen te bewaren. Bovendien brengt ventileren met buitenlucht bacteriële risico’s met zich mee die de productkwaliteit en -hygiëne onder druk zetten.  Hulp van gasverwarming is dan weer een dure onderneming.

Condensdrogen: onafhankelijk van de weersomstandigheden

Dankzij onze condensdroogmethode bent u niet meer afhankelijk van het weer. De condensdroger brengt de lucht tot onder het condensatiepunt. Daardoor wordt veel vocht afgevoerd en worden de uien en bollen gedroogd. De warmte die bij het koelproces vrijkomt, recupereren we en gebruiken we om de uien op temperatuur te houden.

Via een warmtepomp kunnen partijen bollen opnieuw opgewarmd worden. Het gehele systeem wordt beheerd door ons besturingssysteem, dat u ook via uw mobiele telefoon of tablet kan bedienen.

Het optimaal gebruik van warmterecuperatie zorgt voor een bijkomende energiewinst.